Press "Enter" to skip to content

Andrei Caramitru: Colaps financiar. Vom intra in faliment din cauza pensiilor speciale și a salariilor pentru amante și politruci analfabeți

Economistul din cadrul USR Andrei Caramitru face o radiografie dură a situației în care se află România în prezent sub guvernarea PSD.

Redăm analiza economistului Andrei Caramitru: 

“Colaps financiar. Stația Grecia a fost depășită, mergem spre stația Venezuela.

Va spuneam in Decembrie ca ne vom apropia de 5% deficit anul ăsta. Nimeni nu a avut curajul atunci sa dea o cifra atât de dură. Și mai spuneam că Guvernul a măsluit cifrele pe 2018.

Acum, Eurostat ne spune că deficitul bugetar pe primul trimestru este de 4.5% din PIB. Însă ministerul de finanțe zice că e minus 0.5% pentru primul trimestru (între timp a ajuns cam la 2% conform calculelor lor). O diferența uluitoare.

Ce se întâmpla? Guvernul măsluieste cifrele. E foarte grav. 
– In Europa, calculul este făcut pe sistemul ESA (care se uita la toate cheltuielile angajate, chiar cele pentru care plata a fost amânată). Așa e normal și așa face orice firmă cât de mică
– Ministerul de Finanțe ne dă cifre de deficit “cash”. Este fals și absurd, este contrar standardelor de raportare. E ca și cum nu plătești nimic o lună in firma ta si te lauzi cu marjă de profit de 100%
– anul trecut și la începutul anului, guvernul a măsluit cifrele (o spune chiar Comisia Europeană). A amânat rambursări uriașe de TVA care acum au intrat in plată, printre multe alte șmecherii.

Ca sa va dați seama un pic: 5% deficit înseamnă faliment. Maximumul agreat de noi prin tratatele Europene este 3%. Diferența de 2% este exact costul pensiilor speciale. Încă 2% merg pe salarii nesimțite la stat către amante, veri și nepoți.

Deci bani sunt. Însă vom intra in faliment din cauza pensiilor speciale și a salariilor pentru amante și politruci analfabeți”, transmite Andrei Caramitru.