Press "Enter" to skip to content

Articol al propagandei ruse din Sputnik, bazat pe o declarație a Noricăi Nicolai, calificat drept “Fake News” de Comisia Europeană

Reprezentanța Europeană Reprezentanța Comisiei Europene la București a catalogat drept “Fake News” afirmația că ar fi alocat Franței 300 de miliarde de euro în lupta cu COVID-19, iar României doar un miliard de euro. Afirmația apare într-un articol Sputnik care o citează pe Norica Nicolai, fosta europarlamentară ALDE.

Postarea integrală a reprezentanţei Comisiei Europene:

Afirmaţie falsă:

Comisia Europeană alocă Franţei 300 de miliarde de euro în lupta cu COVID-19, iar României un miliard de euro.

– Faptele sunt acestea:

Comisia a aprobat propunerea din partea autorităţilor franceze de a acorda ajutoare de stat în valoare de 300 de miliarde de euro. Suma provine de la bugetul de stat al Franţei.
Detalii aici.

– Ce rol are Comisia?

Ajutoarele de stat acordate de statele membre trebuie aprobate de Comisie.
Pentru a face faţă crizei COVID-19, Comisia a adoptat un cadru temporar pentru a permite statelor membre să ofere mai mult sprijin economiei în contextul pandemiei de COVID-19.
Detalii aici.

– Cum acţionează cadrul temporar?

Permite tuturor statelor membre să se asigure că întreprinderile de toate tipurile dispun în continuare de lichidităţi suficiente pentru a menţine activitatea economică în contextul şi după criza COVID-19.

– Cadrul legal:

Este bazat pe articolul 107, alineatul 3, litera b din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene.

Lasă un comentariu