Press "Enter" to skip to content

Birchall îl acuză pe Iordache că nu i-a dat cuvântul pe un proiect controversat de lege privind combaterea spălării banilor: Este o rușine pentru Camera Deputaților

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall îl acuză pe vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache (PSD), că nu i-ar fi dat cuvântul în momentul în care se discuta despre un proiect legislativ de modificare a Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

“Este inadmisibil ce se întâmplă în aceste momente în Camera Deputaţilor! Deşi am cerut regulamentar cuvântul pentru a alerta asupra unor riscuri în ceea ce priveşte plx -ul 297/2020 dar Iordache a refuzat să îmi acorde regulamentar cuvântul. PL-x nr. 297/2020 (Proiect de Lege pentru simplificarea procedurii de declarare a beneficiarului real al unor persoane juridice prin modificarea şi completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi prin modificarea Ordonanţei de Guvern nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.

I-am comunicat acest lucru şi preşedintelui Camerei Deputaţilor! Punctul de vedere al Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a fost negativ! Sigur că simplificarea procedurilor poate fi binevenită, atât timp cât aceasta nu neagă scopul directivei şi nu împiedică sau pune în dificultate realizarea obiectivelor acesteia de transparenţă a circulaţiei capitalurilor, de integritate a mediului de afaceri, de prevenire a fenomenelor de spălare a banilor şi de finanţare a activităţilor ce ar reprezenta o ameninţare la adresa statului şi a cetăţenilor săi! Tocmai de aceea se impune ca Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor Oficiul trebuie să analizeze, în ansamblu, acest proiect de lege pentru a da siguranţa că se respectă transpunerea Directivei 2018/843/UE!

Voi depune astăzi şi în scris o plângere către conducerea CD care trebuie să ia măsurile necesare! Politica “pumnului în gură”, a şmecheriilor şi a abuzurilor practicate de Iordache trebuie să înceteze! Acest Iordache este o ruşine pentru Camera Deputaţilor! În fotografia de mai jos se observă de câte ori am solicitat să iau cuvântul! ( conform procedurii se solicită luare de cuvânt prin apăsarea tastei #)”, a scris Birchall pe Facebook.