Press "Enter" to skip to content

Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie a declarat pentru DIGI24 când vede posibilă o relaxare a limitărilor de liberă circulație pentru cetățenii din România.

„Eu cred că după data de 15 mai. Dar atenție, nu distanțarea socială să nu mai fie necesară, o reducere a măsurilor legate de distanțarea socială, dar multe din elementele, de exemplu organizarea de mari manifestări, vor fi probabil pentru mai mult timp în vigoare.”, a declarat Alexandru Rafila.

În plus, precizează acesta, România va face parte dintr-un studiu internațional pentru testarea unicului medicament etiologic disponibil în momentul de față și care tratează cauza coronavirusului. 

 “E un medicament etiologic, deci care tratează cauza bolii, singurul de fapt care există disponibil în momentul de față și unde există speranțe legate de o bună eficacitate. E vorba despre un medicament dezvoltat în SUA și noi o să fim parte a unui studiu internațional, în care mai sunt vreo 20 de țări din întreaga lume, în care se vor testa comparativ scheme terapeutice uzuale, le știți foarte bine, antivirale utilizate în infecția HIV, cu interferon, cu hidroxiclorochină, în paralele cu acest medicament.

Vor fi loturi de pacienți și scopul este să observăm un câștig terapeutic net în favoarea acestui medicament etiologic și atunci, probabil, și compania americană va putea într-un timp relativ scurt să-l autorizeze pentru producție și pentru punere pe piață, într-un interval de câteva luni”, a adăugat Alexandru Rafila.