Press "Enter" to skip to content

Cătălin Predoiu deschide ușa reintrării SRI în lupta anticorupție: “Este nevoie de cooperare între parchete şi alte instituţii pe orizontală”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat marți seara, la Europa FM, că în prezent cooperarea dintre parchete și celelalte “instituții pe orizontală”, inclusiv Serviciul Român de Informații, “scârțâie” și că Ronânia ar trebui să abordeze acest subiect pornind de la recomandările europene: “De ce nu ne uităm la statele democratice?”.

Predoiu a afirmat că subiectul protocoalelor dintre SRI şi parchete “nu a fost dezbătut suficient”, potrivit hotnews.ro.

“O spun și procurorii care au fost la interviu. Nu poți să aneantizezi nevoia de cooperare între unitățile de parchet și alte instituții pe orizontală. Că ele trebuie să fie transparente, în limita legii nu e îndoială”, a afirmat ministrul Justiției.

Cătălin Predoiu a afirmat că este nevoie de “cooperare” între instituțiile statului. “Ce formă ia, rămâne de văzut. În acest moment, ea scârțâie”, inclusiv în ceea ce privește poliția judiciară, a continuat el, afirmând că este vorba despre “o problemă rămasă în suspensie” care “se reflectă în activitatea parchetului”.

“Nu e normal să ai cercuri infracționale din ce în ce mai agresive care își văd de afaceri nelegale și nu sunt supravegheate, nu sunt investigate, știu foarte bine că nu se uită nimeni la ce fac”, a continuat acesta.

Predoiu a spus că în acest moment nu are “o soluţie în buzunar” şi nu lucrează la un proiect în acest sens, aşteptând ca şefii de parchete să fie numiţi în funcţie.

Ministrul a vorbit despre “un efort foarte transparent, cu asociațiile, specialiștii” pentru a elimina “din start orice suspiciune că mergem către un stat cu profil de stat autoritarist care încalcă drepturile cetățenilor”.

“Până una alta ceea ce vedem este că infractorii sunt din ce în ce mai agresivi, își dispută teritoriile pe stradă cu săbiile în mână, uneori cu piostoalele, că dispar oameni și nu mai sunt găsiți, că sunt atacați polițiști și bătuți. Drepturile cetățeanului român sunt din ce în ce mai încălcate de către cei care comit infracțiuni, nu de către cei care îi aleargă pe cei care comit infracțiuni”, a pledat el.

Lasă un comentariu