Press "Enter" to skip to content

Caz de braconaj în Teleorman. O pasăre pe cale de disparţie a fost găsită agonizând pe un câmp din Teleorman, după ce a fost împuşcată cu alice

Un codalb, pasăre răpitoare de talie mare protejată de lege și pe cale de dispariție, a fost găsită pe câmp de un pădurar din Teleorman.

Un vultur din specia codalb, cea mai mare din Europa, a fost găsit rănit marţi pe un câmp din apropierea oraşului Zimnicea. Pasărea avea un picior fracturat şi fragmente de alice sub piele, după cum au scris pe Facebook membrii Fundaţiei Visul Luanei, care au preluat vulturul şi l-au îngrijit.

„Pe lângă starea avansată de slăbire, a fost identificată o fractură în proces de calusare la nivelul tibio-tarsului stâng şi o alică sub piele la nivelul membrului drept. Bănuim că fractura a fost cauzată de o altă alice care s-a dezintegrat la impactul cu osul. Dat fiind faptul că osul respectiv este în proces de reosificare, fractura s-a produs cu mai multe zile în urmă, iar animalul a supravieţuit în această perioadă din resursele corporale preexistente şi cadavre găsite, fiind o specie ocazional necrofagă”, spun reprezentanţii fundaţiei într-o postare pe Facebook.

Şi Societatea Ornitologică Română a reacţionat la cazul codalbului. 

„Caz incontestabil de braconaj, la Teleorman! Un codalb, cea mai mare acvilă din Europa, a fost împușcat cu alice.

Cu osul praf, pasărea nu se mai putea hrăni. A fost găsită de un paznic de vânătoare, preluată marti de colegii noștri de la SOR și transportată la Fundaţia Visul Luanei pentru a fi tratată!

Citiți toată postarea medicilor veterinari – alicele i-au făcut piciorul praf, mai sunt șanse, dar slabe, de a reabilita acvila.”, se arată într-o postare pe Facebook a SOR.