Press "Enter" to skip to content

Cercetătorii au decoperit un nou tip de celulă care ar putea să vindece cancerul

Un nou tip de celulă a sistemului imunitar care ucide cele mai multe tipuri de cancer a fost descoperită din întâmplare de oamenii de știință britanici. Ar putea fi o descoperire istorică, relatează The Telegraph.

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imunitare care ar putea lupta împotriva bacteriilor, dar au găsit un tip complet nou de celulă T. Cercetarea a fost făcută doar în laborator, iar tratamentul nu a fost testat pe pacienți. Cu toate acestea, experții sunt de părere că descoperirea are un potențial enorm.

Sistemul nostru imunitar este apărarea naturală a organismului uman împotriva infecțiilor. Oamenii de știință au căutat modalități neconvenționale și anterior nedescoperite pentru a ajuta în lupta sistemului imunitar cu celulele canceroase.

Astfel, cercetătorii au descoperit o celulă din sânge care poate scana organismul, pentru a evalua dacă există o amenințare care trebuie eliminată. Vestea bună este că această celulă ar putea fi folosită pentru a ataca o gamă largă de cancere.

“Există o șansă aici pentru a trata fiecare pacient. Anterior, nimeni nu credea că acest lucru ar putea fi posibil. Automat, crește perspectiva unui tratament unic pentru toate tipurile de cancer, un singur tip de celule T care ar putea fi capabil să distrugă multe tipuri diferite de cancer la toată populația”, a declarat cercetătorul prof. Andrew Sewell pentru BBC.

Celulele T au receptori pe suprafața lor, care le permit să “vadă” la nivel chimic. Echipa din Cardiff a testat o celulă T și receptorul acesteia, pentru putea găsi și ucide o gamă largă de celule canceroase, inclusiv celule pulmonare, piele, sânge, colon, sân, os, prostată, ovar, rinichi și celule de col uterin. În mod crucial, celula a lăsat neatinse țesuturile normale. Exact cum face acest lucru este încă inexplicabil şi necesită mai multe teste, anunţă oamenii de ştiinţă.