Press "Enter" to skip to content

Cererea Guvernului de revocare a lui Tudorel Toader a ajuns la Comisia de la Veneția

Comisia de la Veneția a primit solicitarea Guvernului României de retragere a fostului ministru al Justiției Tudorel Toader din calitatea de reprezentant al țării noastre, formulată de MJ în urmă deciziei CEDO în favoarea Laurei Codruța Kovesi.

Informația a fost confirmată miercuri pentru Ziare.com de Panos Kakaviatos, purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneția. “Mandatul sau se încheie în mod normal la 23 mai 2022, dar nu este clar dacă va pleca înainte de acea zi,” explica oficialul, care precizează că nu are mai multe detalii despre caz, la acest moment.

Discutiile despre revocarea lui Tudorel Toader din cadrul Comisiei de la Venetia au inceput imediat dupa ce CEDO a pronuntat decizia in cazul Kovesi si a constatat ca fostei sefe DNA i-au fost incalcate mai multe drepturi.

“În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept, Ministerul Justiţiei va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneţia solicitarea de a aplica dispoziţiile statutare ale Comisiei în privinţa domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia. Precizăm faptul că mandatul d-lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiţiei”, se arată în comunicatul MJ.