Press "Enter" to skip to content

Cîțu lansează bomba despre pensii! A prezentat un document al Guvernului PSD în care se recunoaște că pensiile nu pot să crească acum cu 40%

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a prezentat marţi, la Iaşi, un document discutat într-o şedinţă de Guvern din toamna anului 2019, în care Eugen Teodorovici – ministru PSD de Finanţe la acea vreme – avertiza asupra riscurilor pe care le-ar fi prezentat majorarea pensiilor cu 40 la sută. Social-democratul ceruse premierului de atunci, Viorica Dăncilă, ”să se evite angajarea de cheltuieli suplimentare” precum şi “reanalizarea calendarului” de implementare a Legii pensiilor.

“N-a avut nici PSD-ul bani să facă aşa ceva. Am cu mine documentul pe care l-a aprobat în guvern anul trecut prin care Guvernul PSD recunoştea că nu poate să crească pensiile decât eşalonat şi se propunea în guvern, înainte să pice guvernul, o reeşalonare a pensiilor pentru că nu-şi permiteau să facă creşterea cu 40%”, a declarat Florin Cîţu.

De asemenea, Florin Cîțu a mai spus că liberalii au trebuit să plătească niște facturi neplătite de 3-4 ani de zile de către PSD.

Şeful Finanţelor a mai precizat cu acest prilej că, atunci când a venit vorba de majorări pe perioada crizei actuale, “discuţiile cu instituţiile internaţionale care ne monitorizează, cu Comisia Europeană au fost dure de fiecare dată”.

“Ştiţi foarte bine că acest şoc pe buget este foarte mare şi este foarte greu de administrat. Totuşi, în aceste condiţii am reuşit să facem această creştere anul acesta.

Vă spun că discuţiile cu instituţiile internaţionale care ne monitorizează, cu Comisia Europeană, au fost dure de fiecare dată pentru că nimeni nu înţelege cum poţi să îţi arunci ţara şi finanţele în aer într-o situaţie limită. Anul trecut când am venit la guvernare erau facturi neplătite de 3-4 ani de zile.

Erau 3 miliarde de lei stoc pentru concediile medicale neplătite. Erau 4 miliarde la PNDL, erau bani la rambursarea TVA. Erau miliarde de lei la Start Up Nation, program pe care PSD l-a implementat şi nu l-a plătit.

A trebuit să plătim un miliard de lei în noiembrie anul trecut. Toate acele facturi le-am plătit noi. Şi-au dat seama că nu au bani, pentru că aveau acele facturi neplătite, şi au venit cu această notă de informare în guvern pentru a şti cu toţii că nu pot să crească pensiile.

Acest lucru îl prezint astăzi. Este momentul ca românii să ştie că socialiştii au minţit şi niciodată nu au avut de gând să crească pensiile cu suma pe care o spuneau”, a declarat ministrul Finanţelor.

Potrivit unui document făcut public de ministrul Finanțelor, într-o nota de informare privind riscurile identificate în cadrul discuțiilor avute în cadrul reuniunii anuale a Băncii Mondiale și a FMI, a discuțiilor cu agențiile de rating din perioada 17- 20 octombrie 2019, precum și cu Comisia Europeană din luna septembrie, Eugen Teodorovici, care era ministru al Finanțelor, anunța că au fost identificate o serie de riscuri care trebuie adresate cu prioritate.

“Delegaţia României a menţionat că, dacă pentru anul 2020 există posibilitatea stabilirii unei ţinte pentru deficitul bugetar, în condiţiile creşterii punctului de pensie cu 40%, pe seama reducerii drastice a investiţilor publice, în anul 2021 este puţin probabil să se respecte limita de 3%din PIB, corelat cu calendarul privind creşterea pensiilor propus prin Legea 217/ 2019. 

se arată în documentul semnat de Eugen Teodorovici, în 2019

De asemenea, se discuta despre depăşirea acestei ţinte de deficit în 2020 şi 2021. 

Eugen Teodorovici a cerut Guvernului Dăncilă “să se evite angajarea de cheltuieli suplimentare”, dar şi “reanalizarea calendarului” de implementare a Legii pensiilor.

“Vă adresăm rugămintea de a dispune demersurile necesare, astfel încât prin orice iniţiativă legislativă să se evite angajarea de cheltuieli bugetare suplimentare, cu impact pe deficitul bugetar al anului curent şi al anilor următori, precum şi identificarea de economii de cheltuieli bugetare care să nu mai fie angajate pentru alte proiecte, astfel încât să se realizeze încadrarea în ţintele de deficit aprobate/asumate.

Totodată, vă rugăm să dispuneţi reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii în ceea ce priveşte creşterea pensiilor pentru respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020 – 2023″, se arată în nota de informare semnată de Eugen Teodorovici.