Press "Enter" to skip to content

Comisia condusă de Olguța Vasilescu a cerut “sigilarea” tabletelor STS, acestea nu pot fi folosite pentru detectarea votului multiplu la alegerile prezidențiale

Prim-adjunctul STS, Ionel-Sorin Bălan a afirmat, marţi, că în acest moment tabletele destinate introducerii datelor celor care votează, la alegeri, sunt sigilate şi nu pot fi folosite, fiind obiectul anchetei Comisiei parlamentare.

STS face apel pentru deblocarea sistemelor informatice până la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Ionel Sorin Bălan a făcut apel la Comisia parlamentară de anchetă pentru a permite desigilarea tabletelor, pentru ca în perioada următoare, din 15 septembrie, STS să poată lucra cu sistemele respective.

„În diaspora vor fi peste 500 de secţii de votare noi. Noi va trebui să ştim calitatea serviciului de internet, consider că dacă din data de 15 (septembrie – n.r.) ne va permite comisia să lucrăm cu sistemele respective, pentru că nu avem nimic de ascuns”, a mai spus Bălan.

Prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a spus că nu a existat niciun angajat al STS care să opereze tableta sau să introducă date în sistemul informatic privind prezenţa la vot şi centralizarea proceselor verbale.

El a adăugat că utilizarea tabletelor în secţiile de votare nu a îngreunat procesul de votare şi nu a mărit timpii nici în diaspora, nici în ţară.

„Nu a existat nicio persoană, niciun angajat al STS care să introducă date, să opereze tablete să facă modificări, corecţii atât în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot, cât în sistemul informatic de centralizare a proceselor verbale. Ambele sisteme au fost proiectate astfel încât să aibă o vizibilitate clară şi o urmărire a datelor şi a documentelor de la nivelul secţiei de votare şi până la Biroul Electoral Central. Datele au fost expuse în timp real pe internet, pe site-ul BEC, imediat ce acestea au fost disponibile, date ce pot fi accesibile şi în acest moment”, a explicat Bălan.

Sursa: libertatea.ro

Lasă un comentariu
Mission News Theme by Compete Themes.