Press "Enter" to skip to content

Comisia lui Șerban Nicolae a respins proiectul USR privind desfiinţarea Secţiei Speciale

Comisia Juridică din Senat a respins propunerea legislativă a USR de desființare a Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, se arată într-un comunicat al formațiunii.

Senatorii PNL şi ALDE au lipsit de la lucrările Comisiei. Senatorii UDMR s-au abţinut, iar cei de la PSD au votat “împotrivă”. Comisia este condusă de Șerban Nicolae.

„Propunerea legislativă a trecut tacit de Camera Deputaților și a intrat în dezbatere la Senat. Secția specială a fost înființată la inițiativa lui Liviu Dragnea cu scopul de a intimida și elimina magistrații și procurorii incomozi și de a bloca dosare importante în care sunt cercetați actuali și foști lideri PSD”, se arată în comunicatul USR.

Senatorul USR George Dircă a argumentat în cadrul Comisiei Juridice că desființarea Secției Speciale este recomandată și solicitată atât de către organizațiile europene de specialitate cât și de către instanțele și parchetele din țară însumând peste 1.200 de magistrati.

„Comisia de la Veneția a confirmat ceea ce noi de la USR am propus printr-un proiect de lege și anume- desființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților- care nu este decât un instrument politic folosit de către PSD în scopuri inadmisibile pentru un stat de drept. Secția a devenit, practic, un obstacol în lupta împotriva corupţiei întrucât nu există o jurisdicție definită clar iar conducerea Secției nu este una independentă de zona politică devenind vulnerabilă în fața șantajului și a compromisului”, a declarat senatorul USR George Dircă.

GRECO, grupul de experți care urmăresc dacă statele membre respectă standardele anticorupție, a prezentat un raport în luna iulie 2019, în care s-a recomandat vehement desființarea Secției Speciale pe care o consideră drept “o anomalie și trebuie desființată”.

„Magistrații, prin mai multe asociații profesionale, consideră că secția este o măsură de intimidare la adresa lor, care poate funcționa la indicații politice.

De altfel, Secția Specială a retras contestațiile în mari dosare de corupție și i-a scăpat de posibile condamnări pe Sebastian Ghiță, Viorel Hrebenciuc și Tudor Chiuariu, demonstrând că este o unealtă juridică la îndemâna politicului”, mai transmite USR.