Press "Enter" to skip to content

Directorul Unifarm pus sub control judiciar. Acuzaţii grave de luare de mită în plină pandemie. Banii statului, daţi pe măşti neconforme

Eugen Adrian Ionel, directorul general al Companiei Naţionale Unifarm, este pus sub control judiciar de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru mai multe infracţiuni, de la luarea de mită la abuz în serviciu, instigare la fals sau folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, se arată într-un comunicat DNA. Infracţiunile care ar fi fost făcute de şeful Unifarm se referă la un contract de achiziţie a echipamentelor necesare împotriva virusului COVID-19.

În ordonanţa procurorilor există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

Inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca organizaţia sa, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale).

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, mai spun anchetatorii.

În plus, cele un milion de măști livrate și receționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.

De asemenea, Ionel Eugen Adrian “ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele.

În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție”, se mai arată în comunicatul DNA.

Prejudiciul pentru Unifarm, companie de stat, a fost de 2,3 mil. lei, potrivit DNA.

Directoul UNIFARM a fost pus sub control judiciar de către DNA pentru 60 de zile pentru o serie de infracțiuni: luare de mită, abuz în serviciu și complicitate la trafic de influență.