Press "Enter" to skip to content

Dorneanu, atac la adresa şefului DNA: Trebuie să aplice deciziile CCR, nu să le comenteze!

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a lansat, miercuri, un atac la adresa şefului DNA, după ce acesta din urmă a explicat în presă care sunt consecințele financiare ale deciziilor CCR. 

Reacţia lui Valer Dorneanu vine după ce Crin Bologa afirmase, recent, că dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu, în urma unei decizii a CCR, a făcut ca DNA să dea soluţii de clasare în aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro, cauze care ar fi ajuns la judecată.

Declarația sa l-a deranjat pe Valer Dorneanu care s-a întrebat, într-o declarație dată agenției naționale de știri, dacă nu cumva misiunea lui Bologa este cu totul alta și anume „să-şi mobilizeze procurorii ca să-şi exercite în bune condiţiuni de performanţă” și nu e a „califica activitatea” CCR, punând pe picior de egalitate dezincriminarea unei infracțiuni, făcută de CCR, cu achitarea dispusă de judecători

“Deşi apreciez calităţile profesionale, greutatea funcţiei, care cad pe umerii dumnealui, nu am înţeles care este misiunea dânsului. Misiunea dânsului este să-şi mobilizeze procurorii ca să-şi exercite în bune condiţiuni de performanţă (…) activitatea, cum îşi propune fiecare, sau altă misiune? Are o misiune de a califica activitatea Curţii Constituţionale? De a pune în discuţie deciziile Curţii Constituţionale?

De a le comenta şi chiar de a contesta dispoziţii legale? Eu ştiu că deciziile noastre sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar şi pentru dumnealui. Eu ştiu, de asemenea, că această instituţie trebuie să aplice legea şi trebuie să aplice şi deciziile Curţii Constituţionale, după cum trebuie să aplice şi deciziile Înaltei Curţi de Casaţie, nu să le comenteze.

Cu privire la prejudiciu, (…) eu l-aş întreba: cum o să clasifice acele pagube care vizau infracţiuni pentru care Înalta Curte a pronunţat achitarea? Unde o să treacă acele mari prejudicii, că e vorba de infracţiuni foarte grave, la ce categorie?”, a declarat Dorneanu, pentru Agerpres.