Press "Enter" to skip to content

Dosarul “10 august” a fost desecretizat: Intervenţia în forţă a jandarmilor, justificată prin mesaje postate pe reţelele sociale

Raportul declasificat de Ministerul Afacerilor Interne și trimis DIICOT privind protestul din 10 august 2018 menționează că informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale, cu toate acestea, intervenţia a fost justificată prin mesaje postate pe reţelele sociale, potrivit Digi24.

Raportul declasificat are 20 de pagini și trei anexe cu legislație și informările primite de la serviciile secrete privind potențiale riscuri.

„Din aceste documente aflăm că Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestelor, că rețelele sociale au reprezentat o sursă importantă de informare, de acolo au fost strânse mai multe postări care indicau, în opinia Jandarmeriei, că protestul risca să escaladeze, dar care au justificat amploarea pregătirilor forțelor de ordine. Cu toate acestea, informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale”, se arată în raport, potrivit Digi24.

Acest raport conține o derulare pe ore și minute a intervenției, o justificare a jandarmilor pentru modul în care au acționat și este menționat în document că au fost anumite „situații punctuale” în care nu s-a justificat folosirea forței de către anumiți jandarmi asupra protestatarilor pașnici. Acestea sunt verificate atât la nivel intern, cât și de către procurori.

Ce zice Jandarmeria în document:

În perioada premergătoare protestului, în mediul virtual s-a remarcat creşterea numărului de mesaje cu caracter radical/de incitare la violenţă împotriva forţelor de ordine, a Executivului şi Legislativului.

Existenţa unor semnale în mediul online privind intenţia de realizare a unor acţiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic (“revoluţie”), inclusiv prin eventuale acţiuni violente (promovarea violenţei la nivel de limbaj) şi la nivel acţional, prin ocuparea sediului Guvernului României.

Datele primite de la partenerii instituţionali nu au indicat o situaţie generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare şi intensitate să ameninţe sau să pună în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea şi valorile constituţionale sau îndeplinierea obligaţiilor internaţionale ale statului.

Intervenţia în forţă, autorizată din punct de vedere legal şi administrativ, ale structurilor Jandarmeriei Române a fost determinată de următorii factori: translatarea caracterului paşnic şi civilizat al manifestării către acţiuni violente cu caracter repetitiv, punerea în pericol iminent a sănătăţii şi integrităţii corporale a forţelor de ordine, cât şi a celorlalţi participanţi la protest prezenţi în zonă, precum şi sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenţie.

Lasă un comentariu