Press "Enter" to skip to content

După ce a rămas fără decorație,Adeian Năstase se compară cu Iuliu Maniu: Mă întreb dacă comuniștii i-au retras decorațiile lui Maniu, după condamnarea sa

Adrian Năstase este dublu condamnat pentru corupție. El se compară, într-un text postat pe blogul personal cu Iuliu Maniu, care a fost deținut politic, persecutat de comuniști pentru că s-a opus instalării în România a regimului totalitar de sorginte sovietică, scrie G4Media.ro.

Redăm textul publicat de Năstase pe blogul său:

Iohannis – un personaj ipocrit şi penibil

În timpul campaniei prezidenţiale din 2014, scriam că Iohannis este mai balcanic decât oricare dintre noi. Ideea că un nou Carol I va ajuta la construcţia unei Românii moderne, după cele două mandate ale lui Băsescu, s-a dovedit înşelătoare. Lipsa unui contra-candidat de anvergură, din partea stângii, a făcut ca el să obţină, anul acesta, un al doilea mandat.

Am crezut că el a înţeles că are o a doua şansă de a fi, cu adevărat, preşedintele tuturor românilor, dar el a ales să fie doar preşedintele liberalilor (bănuiesc, aşa cum îi cunosc, că doar al unora dintre ei) şi al unor talibani care i se adresează cu formula „domnule fanfaron”.

Cum poate fi calificat gestul său de a mă invita la Cotroceni, la recepţia organizată cu ocazia Zilei naţionale, pentru ca, după două zile, la întrebarea „naivă” a unei ziariste, să anunţe că-mi va retrage o decoraţie, acordată în urmă cu 17 ani, pentru anumite fapte şi într-un anumit context? Şi în ziua în care l-a decorat pe ambasadorul Klemm, la plecarea din ţară, probabil pentru felul în care s-a comportat acesta în calitate de guvernator pentru România. Încercând, pe de altă parte, să mă umilească, punându-mă pe acelaşi plan cu Laszlo Tokes, căruia, de asemenea, i-a retras decoraţia.

Poate că pentru câteva zile, Iohannis va fi un „erou” al Societăţii Timişoara şi al unor radicali #rezist. În timp, însă, acest gest, lipsit de eleganţă, va fi contestat de oamenii politici şi de oamenii de bun simţ. Şi va deveni un precedent. Decoraţia din urmă cu 17 ani a fost acordată pentru unele merite (care nu cred că pot fi contestate nici din perspectiva timpului). Condamnările nedrepte, dictate, ulterior, de către Băsescu, prin instrumentele sale din magistratură, nu au nicio legătură cu argumentele pentru decorare. A te preface că, după 7 ani sau 5 ani de la condamnări că poţi să le dai relevanţă, este o mârşăvie politică. Cu atât mai mult, cu cât Iohannis nu a avut o „revelaţie divină”, descoperind textul de lege şi hotărând să retragă decoraţia TUTUROR celor condamnaţi. Decretul publicat arată o abordare selectivă şi evident politică.

În plus, dacă o condamnare POATE fi baza pentru retragerea unei decoraţii, această retragere se poate face şi după 3, 5, 7 mandate prezidenţiale? Şi după 20 de ani?

Mă vor înjura unii, dar mă întreb dacă comuniştii i-au retras decoraţiile lui Maniu, după condamnarea sa.

Încercarea de a rescrie trecutul a fost descrisă de Orwell şi a fost practicată de regimurile totalitare. Nu pentru o lungă perioadă…

PS 1 Mi-am permis să ilustrez acest articol cu o lucrare a maestrului Ştefan Câlţia („Clovn cu coroană”), cu care, de altfel, m-am întreţinut la recepţia de la Cotroceni

PS 2 Sugestie pentru „fabricile de mesaje”: nu vă pierdeţi vremea şi banii, ştiu să aleg răspunsurile de bun simţ.