Press "Enter" to skip to content

După ce PSD a pus pe “butuci” aplicația Inspectorul Pădurii, Viorica Dăncilă, spune că “în calitate de preşedinte al României” va cere guvernului repunerea ei în funcțiune

Liderul social-democraţilor, Viorica Dăncilă, spune că “în calitate de preşedinte al României” pădurile sunt prima ei prioritate privitoare la mediu. Ea susţine că va cere guvernului „repunerea în funcționare a aplicației Inspectorul Pădurii”. Însă această aplicație a fost blocată chiar de guvernele PSD.

„Pădurile sunt prima mea prioritate privitoare la mediu, în calitate de preşedinte al României. Voi cere, de urgenţă, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să acţioneze ferm în această chestiune de securitate naţională, să oblige autorităţile să oprească acum crimele, şantajul şi jaful care are loc sub ochii noştri.

Voi avea curajul să duc la capăt ce l-a speriat pe Iohannis în 2015, când a început, cu indolenţa specifică, acest proces. Voi cere, în cadrul şedinţelor de Guvern pe care le voi conduce, să fie dusă la capăt finanţarea corectă şi aducerea tehnologică la zi a Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL), repunerea în funcţionare a aplicaţiei Inspectorul Pădurii şi aducerea la zi, la maxim de transparenţă, a Inventarului Naţional Forestier. Voi susţine, prin mesaje publice şi prin crearea unui grup de lucru coordonat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, crearea şi finanţarea de noi parcuri naturale, precum şi creşterea suprafeţei împădurite”, a scris candidatul PSD, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

„Am primit în ultimele zile multe întrebări referitoare la poziţia şi planul meu de acţiuni pe mediu. Cred că preşedintele trebuie să aducă în dezbatere publică tăierile ilegale de păduri, criza climatică, calitatea aerului şi a apei, situaţia gunoaielor care ne îngroapă. O cer copiii ieşiţi în stradă împotriva indiferenţei, o cere societatea civilă care încearcă să oprească drujbele, o cer milioanele de români care pierd, zi de zi, dreptul la natură. Timp de cinci ani, am primit de la Cotroceni doar tăcere sau reacţii buimace. În campanie, domnul Iohannis fuge de întrebările importante, refuză să-şi facă, măcar acum, temele”, afirmă Viorica Dăncilă.

Guvernul PSD-ALDE a limitat accesul cetăţenilor la informaţii esenţiale legate de ceea ce se întâmplă în pădurile României, acuză România 100, platformă civică fondată de Dacian Cioloş alături de tehnocraţii săi. Drept consecinţă, tăierea şi transportul lemnului din pădurile României se fac netransparent şi fără ca cetăţenii să aibă posibilitatea de a monitoriza şi interoga legalitatea, atrage atenţia formaţiunea printr-o postare pe Facebook.

După lansarea din 2016, aplicaţia mobilă a atins imediat un număr record de 60.000 de descărcări iar cetăţenii au făcut peste 1 milion de interogări în baza de date SUMAL pentru a verifica dacă anumite transporturi de lemn sunt sau nu ilegale. Transporturile care nu apăreau în baza de date sau aveau alte produse decât cele indicate de aplicaţia mobilă, au fost reclamate la 112 şi verificate de poliţie.

În noiembrie 2016 s-a lansat prima variantă a portalului web Inspectorul Pădurii care permitea verificarea rapidă a tăierilor în parcurile naţionale şi naturale, în zonele unde acest lucru este interzis sau în posibile păduri virgine. De asemenea, permitea verificarea legalităţii oricăror tăieri puse pe hartă de sateliţi, care ”raportau” tăierile la fiecare 3 zile. Datele trebuiau completate până la începutul lunii iulie 2017 pentru a se putea verifica legalitatea oricărei exploatări de masă lemnoasă, indiferent de proprietar.

În loc să continue proiectul, guvernele PSD-ALDE au limitat accesul la această bază de date şi au făcut paşi rapizi pentru a-l face nefuncţional”, transmit tehnocraţii.

Lasă un comentariu