Press "Enter" to skip to content

Euronews: România, groapa de gunoi a Europei

România a devenit pubela Europei, după ce a început să primească pe teritoriul său toate tipurile de deșeuri trimise de țările din vest, iar managementul acestora reprezintă o provocare majoră pentru autorități, informează Hotnews, care citează Euronews. O referire specială se face la București, unde se “aruncă gunoiul pe marginea drumului”.

De ce? Pentru că, în România, tratarea deșeurilor este foarte ieftină: 17 de euro pe tonă, comparativ cu cei cel puțin 250 din restul statelor europene.

Importate deseori ilegal, sub pretextul că ar fi produse industriale, aceste deșeuri sunt trimise în fabricile de ciment unde sunt arse.

“Companiile ascund natura exactă a deșeurilor exportate în România, ceea ce este ilegal. (…) Ancheta noastră arată prezența deșeurilor contaminate, deșeurilor medicale sau deșeuri menajere. Nu există niciun control special la granițe, unde ar putea fi oprit traficul de deșeuri”, explică Romana Puiuleț, jurnalist de investigație de la Rise Project.

O altă destinație pentru deșeuri, în afara de fabricile de ciment: incineratoarele publice, unde pot fi transformate în energie. Dar ONG-urile de mediu atrag atenția asupra impactului fumului toxic asupra populației.

“Nu este o soluție bună pentru că emisiile de dioxină și furan de la incineratoare constituie un real pericol pentru populație. Pentru moment, aceste emisii nu sunt măsurate și nu știm nivelul de toxicitate din aer”, a explică Marius Cobârzan de la ”Zero waste Romania”.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, evocă o lipsă de sprijin din partea Bruxelles-ului.

“Comisia Europeană nu a recomandat finanțarea managementului integrat al deșeurilor, gropi de gunoi și incineratoare în România, în bugetul actual. Prioritatea națională este de a mări colectarea selectivă care este în prezent de doar 13,81%”, a declarat ministrul, citat de publicație.

Corespondenta Euronews Mari Jeanne Ion a transmis că “Doar în București – un oraș care reprezintă 10% din populația țării – gospodăriile produc peste un milion de tone de deșeuri pe an. Cu o groapă de gunoi care funcționează parțial, depozitarea tuturor deșeurilor este aproape imposibilă. Unele persoane găsesc alternative: aruncă gunoiul pe marginea drumului”.

Lasă un comentariu