Press "Enter" to skip to content

Înnebunesc pesediștii. Predoiu s-a întâlnit cu ambasadorul SUA: Au vorbit despre refacerea Legilor Justiției și finalizarea Codurilor Penale

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, l-a primit joi, la sediul Ministerului Justiției pe Excelența sa, Ambasadorul SUA Hans Klemm, la cererea acestuia, pentru un schimb de vederi legat de agenda ministerului și cooperarea judiciară internațională româno – americană.

Încă din debutul întâlnirii, domnul Hans Klemm l-a felicitat pe domnul Cătălin Predoiu, pentru preluarea mandatului de ministru al justiției și i-a transmis întregul suport atât din partea Ambasadei Statelor Unite, cât și a SUA, pentru agenda cu care a venit în fruntea ministerului așa cum se regăsește în programul de guvernare.

Excelența sa și-a exprimat disponibilitatea în ceea ce privește cooperarea juridică internațională, precum și întregul suport pentru munca pe care ministerul justiției, alături de sistemul judiciar și de Parlament, o va întreprinde pentru refacerea legilor justiției și a codurilor penale.

Cele două părți au exprimat faptul că refacerea legilor justiției și finalizarea codurilor penale sunt obiective esențiale în perioada care urmează, astfel încât justiția din România să devină un serviciu public eficient și, în același timp, înfăptuită la termene rezonabile, să aducă cetățenilor dreptate și pace socială. De asemenea, s-a subliniat importanța restabilirii capacității parchetelor de a combate criminalitatea de toate tipurile, cu respectarea drepturilor și garanțiilor procedurale.

În mod special, ambasadorul american a exprimat interesul Statelor Unite în cadrul cooperării internaționale privind combaterea infracțiunilor în ceea ce privește regimul drepturilor proprietății intelectuale.

În cadrul întâlnirii, Ambasadorul american a înmânat ministrului Justiției scrisoarea Procurorului General al SUA, William P. Barr, adresată Guvernului României, care evocă cele arătate mai sus.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a mulțumit pentru deschiderea și sprijinul Ambasadei SUA și al Procurorului General SUA pentru eforturile pe care Ministerul Justiției le va face în reluarea cursului reformelor în Justiție și cooperarea judiciară internațională.

În mod special, Ministrul Justiției a exprimat interesul părții române pentru cooperarea în recuperarea produselor infracțiunii și a prejudiciilor create de acestea, inclusiv prin transferul de expertiză și bune practici în domeniu, astfel încât ANABI să devină o agenție de temut pentru toți cei care deturnează banii publici și îi scot din țară prin diverse tehnici fiscale și juridice, inclusiv în jurisdicțiile off shore.

În încheierea întâlnirii, cei doi oficiali au subliniat din nou faptul că pentru România și Justiția din România, cooperarea cu partenerii strategici, cu SUA și UE, este crucială pentru atingerea obiectivelor Ministerului Justiției, inclusiv în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției, drept pentru care cele două părți vor restabili și dezvolta această cooperare.

„Cooperarea cu SUA și UE a fost esențială în trecut pentru Ministerul Justiției în atingerea obiectivelor de reformă în Justiție și de combatere a criminalității de toate tipurile, va fi reluată și va aduce beneficii cetățenilor noștri, magistraților și sistemului judiciar. Sunt foarte interesat să prevenim infracționalitatea și să recuperăm produsele și prejudiciile create prin infracțiunile de toate tipurile. Banii publici deturnați de infractori sunt ai cetățenilor și trebuie aduși acasă de oriunde aceștia i-au ascuns de Justiție. Înțeleg interesul părții americane pentru refacerea legilor justiției și a codurilor penale, ca și pentru combaterea infracțiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală, sunt și obiectivele noastre. Vom relua cooperarea și o vom dezvolta, pentru că este în avantajul cetățenilor români și servește intereselor noastre de țară.” a conchis Ministrul Justiției.