Press "Enter" to skip to content

Isărescu sare la beregata PSD: “În 3 ani au stricat tot ce se făcuse bun înainte”

Guvernatorul Mugur Isărescu a lansat miercuri un nou atac la adresa Guvernului PSD-ALDE, spunând că „s-a dat prea mult”, fără a ţine cont de cât poate să ducă economia, astfel că România a ajuns să importe prea mult.

Mugur Isărescu a anunţat că principalul risc sistemic identificat de Banca Naţională este cel legat de deteriorarea echilibrelor macroeconomice, pentru că deşi România a avut un ritm mediu anual de creştere de peste două ori mai mare decât UE, creşterea economiei româneşti a fost însă corelată cu o dinamică ridicată a importurilor.

„Este bine că avem creştere economică, dar hai să vedem cum o obţinem. Dacă continuăm cu această tendinţă, mai devreme sau mai târziu trebuie să facem o corecţie şi orice corecţie costă şi nu e plăcut, e dureros”, a declarat miercuri Mugur Isărescu, la conferinţa de lansare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare.

Potrivit lui Isărescu, creşterea economică trebuie să fie sustenabilă, să nu ne bazăm pe importuri.

“De câte ori BNR a spus, apropo de lărgirea dezechilibrelor externe, că ne ambiţionăm să creăm locuri de muncă în străinătate? Pentru că asta facem când stimulăm prea mult cererea, adică mai mult decât poate să dea economia naţională”, a declarat Isărescu.

Isărescu a criticat, de asemenea, instabilitatea legislativă, dată de Ordonanţa 114 și a spus că “în ultimii 3 ani am stricat ceea ce făcusem bun înainte”.

“În ultimii 3 ani am stricat ceea ce făcusem bun în anii anteriori din punct de vederea deficitului extern. Raportul de astăzi încearcă să sugereze echilibrarea sustenabilă a situației externe, prin două componente esențiale. Prima, de natură fiscală care să ne ajute să atingem MTO-ul. A doua direcție e accelerarea reformelor structurale. Acesta este fundamentul pe care se poate așeza o creștere economică sustenabilă. Susținem o creștere care să nu se bazeze pe importuri, care nu face decât să genereze locuri de muncă în străinătate”, a mai spus Isărescu citat de Hotnews.

Sursa: realitatea.net