Press "Enter" to skip to content

Klaus Iohannis îi ironizează pe PSD-işi în răspunsul către CCR privind desemnarea lui Orban ca premier: Nu au putut spune care e blocajul

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri către Curtea Constituţională o scrisoare în care explică punctul de vedere al Administrației Prezidențiale în legătură cu conflictul juridic semnalat de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și de președintele Senatului, Titus Corlățean. Social democrații îl acuză pe președinte la Curte că a creat un blocaj instituțional și că l-a desemnat cu încălcarea prevederilor Constituției pe Ludovic Orban, după ce premierul fusese demis prin moțiune de cenzură.

“Din ansamblul argumentelor invocate de autorul sesizării lipsește chiar cel privind existența unui blocaj instituțional ce ar necesita arbitrajul Curții Constituționale (…) opțiunea Președintelui României, materializată în actul desemnării, nu poate fi de natură să împiedice Parlamentul să se pronunțe cu privire la solicitarea de învestitură ori să îndeplinească altă competență constituțională. Din această perspectivă, cererea apare ca o expresie a nemulțumirii de natură pur politică a unui partid politic participant la consultări, al cărui exponent este autorul sesizării, și nu ca o expresie a unei imposibilități de funcționare instituțională”, se arată în punctul de vedere al președintelui, citat de G4Media.

Mai mult, el arată că, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, prin “a bloca” se înțelege “a nu mai funcționa sau a face să nu mai funcționeze”.

“Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române prin „a bloca” se înțelege „a nu mai funcționa sau a face să nu mai funcționeze”. Or, prin emiterea decretului de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru, Parlamentul României nu este împiedicat în exercitarea vreuneia dintre atribuțiile sale, ci dimpotrivă, ca efect al acestei desemnări, se deschide procedura învestirii Guvernului, în cadrul căreia poate fi exercitat dreptul exclusiv al senatorilor și deputaților de a decide asupra acordării încrederii viitorului Guvern”, susține Iohannis.

În ceea ce privește candidatul comun al PSD și Pro România pentru funcția de premier, Klaus Iohannis a spus că cele două partide “nu întrunesc numărul necesar pentru a asigura majoritatea absolută”, acesta fiind motivul pentru care l-a respins pe Remus Pricopie.

“În plus, acordul celor două partide nu a fost formalizat într-o alianță politică de guvernare, iar la consultări a fost invitat grupul parlamentar „Pro Europa” și nu Partidul „Pro România””, a argumentat președintele.

Potrivit G4media, Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a depus luni la Curtea Constituțională sesizarea prin care contestă desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, reclamând un conflict juridic între Parlament și președintele Klaus Iohannis.

“Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, susține Ciolacu în sesizarea transmisă CCR.