Press "Enter" to skip to content

Mihai Goțiu(USR): Numărul transporturilor ilegale de lemn în starea de urgenţă, dublu faţă de anul trecut. Asta nu e o ştire falsă, domnule ministru Alexe

Senatorul USR Mihai Goţiu a declarat, joi, că în timpul perioadei de urgenţă cantitatea de lemn furat a fost dublă faţă de cantitatea furată în aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus, Goţiu i-a reproşat ministrului Mediului faptul că a scos Gărzile Forestiere, pe drumurile naţionale, în loc să le trimită în păduri, unde se comite, în realitate, “prăpădul şi jaful”.

Redăm mesajul lui Mihai Goţiu:

DOVADA CĂ ÎN STAREA DE URGENȚĂ S-A FURAT MAI MULT LEMN COMPARATIV CU ANUL TRECUT! Numărul transporturilor ilegale de lemn descoperite în urma apelurilor la 112, în lunile martie-mai 2020, a fost DUBLU față de aceeași perioadă a anului 2019! În luna aprilie, unul din patru transporturi de lemn verificate în urma apelurilor la 112 a fost ilegal, după ce, în luna martie, unul din trei (!!!) transporturi verificate a fost ilegal!

Asta în condițiile în care ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, afirma, pe 14 aprilie 2020, că s-au făcut verificări și că tot ce au sesizat oamenii în spațiul public ar fi fost transporturi legale! Mai mult, Costel Alexe ne dădea asigurări că la începutul acestui an au fost mai puține autorizări de exploatări de lemn comparativ cu anul trecut și că au fost eliberate cele mai puține avize de însoțire a materialelor lemnoase din ultimii cinci ani. Altfel spus, deși, legal, au fost autorizate tăieri și avizate transporturi mai puține decât anul trecut, NUMĂRUL TRANSPORTURILOR ILEGALE DE LEMN DESCOPERITE PRIN APELAREA LA 112 S-A DUBLAT! Aceasta nu este o știre falsă, domnule ministru Costel Alexe și domnule prim-ministru Ludovic Orban, ci un răspuns oficial al Ministerului Afacerilor Interne!

Ieri, am primit răspunsul la interpelarea adresată Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Justiției, prin care am solicitat informații legate, pe de o parte, de numărul de sesizări penale cu privire la infracțiuni de mediu pentru perioada martie – mai 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe de altă parte (tot comparativ, pentru lunile martie – mai 2020, respectiv martie – mai 2019), numărul de apeluri la 112 pentru verificarea legalității transporturilor de lemn și câte dintre acestea au fost confirmate.

Numărul sesizărilor cu privire la infracțiuni de mediu e în scădere (a se vedea tabelul din răspuns, din galeria foto). Să nu ne lăsăm, însă, induși în eroare. În fapt, într-o perioadă în care majoritatea cetățenilor au stat în casă, era absolut normal ca numărul sesizărilor să fie în scădere. ATENȚIE, însă: dacă în aprilie, numărul sesizărilor legate de infracțiunile la regimul silvic este mai mic față de aprilie 2019, în luna mai, care cuprinde și două săptămâni fără stare de urgență, observăm o creștere bruscă, atât față de luna anterioară (504 față de 490), cât și față de luna mai a anului trecut (504 față 473). E de așteptat ca numărul acestora să crească în lunile următoare, în condițiile în care cele mai multe sesizări vin la un anumit interval de timp DUPĂ comiterea faptelor.

Numărul apelurilor la 112 pentru verificarea legalității transporturilor de lemn ne oferă, însă, fotografia momentului. Din acest punct de vedere, cifrele nu lasă loc de interpretări contrare:

• Număr mai mare decât DUBLU de cazuri confirmate ca fiind transporturi ilegale de lemn: 70 de cazuri în martie-mai 2020, comparativ cu 34 de cazuri în martie-mai 2019;
• Aproximativ un transport din șase s-a dovedit a fi ilegal în urma verificărilor la 112, în cele trei luni din 2019 (5,88 – 34 de cazuri din 200 de apeluri de verificare), comparativ aproximativ un transport din patru, în cele trei luni din 2020 (4,1 – 70 de cazuri din 292 de apeluri de verificare);
• În luna martie 2020 (prima parte a stării de urgență), un transport din trei verificate a fost ILEGAL (24 de cazuri din 75 de apeluri de verificare);
• În luna martie 2020 (stare urgență), un transport din patru verificate a fost ILEGAL (30 de cazuri din 125 de apeluri de verificare);
• Conform unei note a MAI, legată de răspuns, statisticile pe luna mai 2020 nu sunt definitive, iar tăierile de păduri s-au redus organic (ieșirea ”din sezon”); chiar și fără aceste completări, numărul transporturilor confirmate ca fiind ilegale în mai 2020 este mai mare decât cel al transporturilor confirmate în mai 2019 (16, respectiv 10).

IMPORTANT DE ȘTIUT: Apelurile la 112 pentru verificarea legalității transporturilor de lemn se fac aleatoriu, de către cetățeni aflați în trafic ori pe marginea drumurilor publice, care transmit numărul auto-vehiculului (cap tractor și/sau remorcă). Din acest punct de vedere cifrele au relevanță mult mai mare decât cea a controalelor sistematice făcute de autorități, în condițiile unui sistem penetrat de mafia lemnului, care află de aceste controale din timp. Mafia lemnului e informată, de cele mai multe ori, de controalele care se fac, de filtre etc., dar nu are de unde să știe, din timp, unde, la ce oră și pentru ce transport solicită cetățenii controlul prin 112.

Și atunci, cât se poate de legitim, vă întreb și pe voi, cum să catalogăm afirmațiile domnului ministru Costel Alexe, făcute pe data de 14 aprilie 2020: „Politicieni reinventați, vedete tv și pagini anonime de Facebook au rostogolit, zilele acestea, sute de imagini cu camioane cu lemne de pe șoselele României, care mai de care cu mesaje mai alarmante: ”Tăieri ilegale! Se fură lemnul din păduri, În timp ce ne țin în case, ei taie pădurea, Pădurile pleacă la export”. Colegii mei au verificat toate imaginile care au putut fi verificate iar concluzia este una singură: toate aveau avize de însoțire în perfectă legalitate.”.

Domnule Costel Alexe, ce au verificat și cum au verificat, colegii d-voastră, legalitatea transporturilor de lemn? (că nu vă mai întreb ce controale au făcut prin păduri, la ”locul faptelor”, că ați scos Gărzile Forestiere, pe drumurile naționale, acolo unde legalitatea unui transport se putea verifica online ori apelând la 112, în loc să le trimiteți în păduri, acolo unde era, în realitate, prăpădul și jaful).

Din păcate, aceste cifre sunt doar sunt doar primele pe care le avem, legate de ce s-a întâmplat în pădurile României în perioada stării de urgență. Mi-e groază de ce vom vedea și vom afla când vom merge mai mult pe teren… Și mi-e scârbă deja, cu anticipație, de responsabilii pentru acest jaf, care vor încerca să ne convingă că, potrivit hârtiilor lor, a ”controalelor cu clopoței” pe care le-au efectuat și a altor manipulări, că România are mai multe păduri decât înaintea stării de urgență…