Press "Enter" to skip to content

Ministrul Budăi: Veste bună. Românii încep să se întoarcă în țară

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a anunțat la Iași că, în acest an, aproximativ 2.000 de români plecați la muncă în străinătate s-au întors în țară, precizând că Guvernul va anunța în perioada următoare măsuri “importante și atractive“ pentru a încuraja revenirea românilor acasă.

Marius Budăi a spus, joi, în cadrul conferinței ”Pactul pentru Muncă” de la Iași, că românii au început să se întoarcă în țară, dar a recunoscut că numărul lor este încă mic, scrie News.ro

“Vestea bună este că românii încep să se întoarcă. Timid, la un nivel de două mii de oameni în acest an. O cifră extrem de mică față de câți români sunt acolo, dar e un pas“, a spus Marius Budăi.

Ministrul Muncii a anunțat că la guvern sunt gândite în aceste zile măsuri importante și atractive, pentru a încuraja românii să revină în țară.

“Veți vedea, sunt chestiuni frumoase, vor fi anunțate nu peste mult timp. Nu cred că își închipuie cineva că imediat se vor întoarce două milioane de români. Unii dintre ei sunt cu familiile lor acolo, dar sunt mulți oameni care vor reveni“, a spus ministrul Marius Budăi.

El a mai precizat că a avut discuții repetate cu patronatele din construcții pentru readucerea lucrătorilor din acest sector în țară și că au fost făcute vizite în câteva țări, unde s-a discutat cu românii de acolo.

“Am mers către Italia, Spania, Germania. Toate patronatele românești din construcții au spus că peste sprijinul oferit de la guvern vin și ele cu o sumă, astfel încât oamenii să încaseze net 4.000 sau 4.500 de lei. Dacă în Italia și Spania am avut un succes mai mare, în Germania, când am ajuns, pregătisem două loturi de câte 50 de persoane să semneze cu patronatele românești pentru a se întoarce acasă. Știți ce s-a întâmplat? În secunda doi, întreprinzătorii din Germania le-au mărit lefurile românilor cu 600-800 de euro în medie. E concurență pe piața muncii, cum există concurență pe orice produs sau serviciu“, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

La conferința Pactul pentru Muncă de la Iași au fost prezenți antreprenori locali, primarul Iașiului Mihai Chirica, președintele CJ Iași, Maricel Popa, precum și alți șefi de instituții.
Evenimentul a fost inițiat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin și Federația Patronală Petrol și Gaze.

Sursa: profit.ro

Lasă un comentariu