Press "Enter" to skip to content

Moise Guran dă de pământ cu Dan Barna: “Nu distruge doar USR, distruge și speranțele noastre de schimbare a României”

Moise Guran a realizat, pe blogul său, o analiză a evenimentelor din ultimele zile ale liderului USR – Dan Barna și candidatul Alianței USR-PLUS la alegerile prezidențiale.

Redăm mai jos postarea acestuia:

Da, am fost printre primii și puținii care au și vorbit dar au și crezut sincer în posibilitatea organizării de alegeri anticipate. În continuare cred asta. Dar am spus de fiecare dată că ele se pot face prin acordul unei majorități parlamentare cu președintele. Nu se poate altfel, ăsta e sensul Constituției noastre. Și, într-adevăr, la negocieri Iohannis le-a explicat useriștilor că are acest plan de organizare a alegerilor anticipate în prima jumătate a anului viitor, dar le-a cerut să o lase mai moale deocamdată cu asta, pentru că Guvernul Dăncilă trebuie urgent înlocuit, din rațiuni ce țin de economie, justiție și alte lucruri pe care și useriștii le cer. Ce au înțeles ei nu mi-e clar, dar ce au făcut după aceea îmi este. Și n-a fost deloc bine, nici pentru ei, nici pentru noi.

E normal să încerci să negociezi niște condiții pentru susținerea unui guvern, deși în momente de periculoasă instabilitate e mai responsabil chiar să faci mai mult. Publicul percepe și apreciază acest tip de responsabilitate, mai ales că nu te votează nimeni să fii zmeu în opoziție și moftangiu când vine momentul să intri la putere și să mai și faci ceea ce i-ai acuzat pe ceilalți că n-au făcut.

Un guvern de tranziție ar fi fost terenul perfect de antrenament pentru realizarea unui matching între USR și PNL, două partide care nu pot spera să asigure altfel decât împreună o viitoare majoritate necesară pentru realizarea unor reforme esențiale pentru România. Pe mine și pe alții ca mine de reformele alea ne doare, nu de USR. Faptul că acest partid s-a înscris în mod clar pe traiectoria unui partid de tip vaffanculo, omoară și perspectiva reformelor odată cu perspectiva USR. România nu e Italia să ne permitem o așteptare de mai mult de un deceniu până se hotărăsc ei să intre la guvernare și, mai ales, românii nu vor duce un USR care știe doar să se înjure cu toată lumea la peste 30%, așa cum s-a întâmplat întâmplat în Italia cu Mișcarea 5 Stelle. Observați în comun deja, pe lângă refuzul de a face alianțe, amestecul dezideratelor stânga-dreapta, de cele mai multe ori contradictorii, radicalizarea până la nesimțire (atacul jurnalistei de la Rise Project a coborât sub orice limită, nu zic mai mult că mi-e și rușine de rușinea actorului Ion Caramitru) precum și preluarea temelor conspiraționiste în care toți cei ce te contrazic sunt securiști acoperiți.

Dar dincolo de toate astea, USR face cea mai comună greșeală din politică – confuzia dintre interesul propriu electoral și cel național, interesul celorlalți. Asta e o boală veche și frecventă. O găsești de la Gabi Oprea și, mergând înapoi în timp, până la Băsescu sau chiar Ceaușescu. Toți ajung să creadă că fără ei țara se duce dracu și, bineînțeles, de la asta și până la opțiunea mai bine se duce dracu țara dar să câștig eu, nu mai e decât un pas. În esență cam asta le zice și Barna useriștilor în videoconferința aia, explic imediat, iar ei în loc să protesteze fac scut în jurul lui. Ok. Atâta doar că în democrație sancțiunea pentru așa ceva e drastică. 

Citește în continuare AICI

More from ActualitateMore posts in Actualitate »