Press "Enter" to skip to content

Mugur Isărescu, reacție de o duritate fără precedent, după atacurile venite dinspre PSD și dirijate de Darius Vâlcov: „Atacuri jalnice, iresponsabile, de 2 parale (…) Ia uite cine ne dă nouă sfaturi…”

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a reacționat dur după cele mai recente atacuri la adresa sa și a BNR, venite dinspre politicienii de la PSD-ALDE, potrivit Hotnews.ro. Atacul la adresa lui Mugur Isărescu este coordonat în ultimele luni de consilierul economic al premierului, Darius Vâlcov, despre care s-a vehiculat în spațiul public că își dorește să devină el guvernator în locul lui Isărescu. Mandatul actualului guvernator expiră în toamna acestui an.

„Atacuri jalnice, iresponsabile, de 2 parale” – astfel caracterizează Mugur Isărescu afirmațiile din ultimele zile ale lui Darius Vâlcov. „Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!” a exclamat vizibil iritat guvernatorul BNR. Cu o seară înainte, Darius Vălcov fusese din nou la Antena 3, unde luase la țintă Banca Centrală și pe Mugur Isărescu. Întrebat în emisiune dacă-și dorește să devină el însuși guvernator BNR, Darius Vâlcov a răspuns: „Nu. Eu cred că şi domnul Isărescu şi eu nu putem să ţintim acest post pentru că în momentul în care ai nişte lucruri nerezolvate din spate este bine să nu te duci să încerci la Banca Naţională”.

În ultimele luni conducerea BNR a fost criticată în legătură cu creșterea ROBOR şi devalorizarea leului. La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a afirmat că indicele ROBOR este „trucat”, printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR.

Mugur Isărescu a avertizat că astfel de acuzaţii „sunt mai mult decât periculoase.”

„Formulări din acestea că se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt mai mult decât periculoase. Ele pot fi tăiate de la rădăcină cu o simplă privire către teancul de rapoarte. Facem patru rapoarte pe an și facem asta de 13 ani. Este dureros că mulți nici nu le citesc, dar ies în presă și fac diverse acuzații”, a afirmat guvernatorul BNR.

„S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră total neresponsabilă. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar vă dați seama cât de porniți erau să atace BNR. Din cauza OUG 114 s-au întâmplat aceste variații ale cursului și din cauza declarațiilor celor care nu știu ce și cu cine vorbesc”, a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a ironizat declarațiile lui Darius Vâlcov.

„Există o dorință a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor și cere asta Parlamentului, Guvernului. Și pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicita asta, și chiar imperativ! Păi să vină cu o OUG și să spunem să trăiască românii mai bine, să trăiască ca în Germania. Dacă nu, le punem o taxă”, a spus Isărescu, potrivit Hotnews.ro.

„Dânsul se întreabă de ce avem o rată a dobânzii de politică monetară mai mare ca în Cehia sau Polonia. Și se minunează! Dar chiar se minunează! Păi uitați-vă la soldul contului curent al Ungariei sau Poloniei. Sau la deficitele lor bugetare. Păi nu poți să iei doar cifrele care îți plac și să nu le vezi pe celelalte. (…) Domnul consilier nu știe nici tratatul unional. Noi nu avem voie să primim sfaturi”, a mai spus guvernatorul Băncii centrale.

Sursa: republica.ro

Lasă un comentariu
191 Shares
Mission News Theme by Compete Themes.
error: