Press "Enter" to skip to content

Olguța și Mitralieră au înnebunit de nervi. Șeful AEP le-a spus că nu au fost probleme cu tabletele

Președintele AEP Constantin Buică a declarat, miercuri, că tabletele folosite în secțiile de vot la alegerile din 26 mai au fost testate înainte de ziua scrutinului de Autoritatea Electorală și Serviciul de Telecomunicații Speciale și nu au fost constatate „vulnerabilități” în funcționarea lor.

„Din informațiile noastre și așa cum arată sistemul informatic, nu ar trebui să se poată efectua astfel de operațiune ca un cetățean să poată să meargă să voteze și el să nu fie identificat în sistemul informatic. Pe baza informațiilor puse la dispoziție de colegii noștri informaticieni, nu ar trebui să existe vulnerabilități în acest sistem. Aceste tablete au fost puse la dispoziția AEP și împreună cu STS au fost diverse teste pe CNP-uri și s-a constatat că nu ar exista vulnerabilități. Nu știu dacă mai există o altă posibilitate ca după ce AEP să fie autorizată această tabletă să poată să fie schimbată aplicația. Nu cred că ar avea cineva curaj să o facă, deoarece pe legea penală introducerea în sistemele informatice electorale ale unor date și mecanisme este sancționat penal”, a spus Constantin Mitulețu Buică, la audierile din Comisia de anchetare a posibilelor fraude la alegerile din 26 mai.

Acesta a mai spus că a purtat discuții despre preluarea de către AEP a sistemelor informatice folosite la vot, însă instituția nu avea capacitatea necesară pentru operaționalizarea softului.

„Am avut discuții cu decidenții. În termen de 3 luni, AEP nu are capacitatea instituțională de a prelua acest sistem informatic și comunicațile în ceea ce privește alegerile din România. Există în actul normativ pe care l-am înființat o rețea electorală națională tocmai în scopul ăsta. Am identificat instituții care au echipe de informaticieni, cum ar fi MCSI, ANCOM, astfel încât încet să preluăm aceste aplicații și acest sisteme informatice. Nici INS, nici STS nu sunt confortabili că este această suspiciune cu privire la activitatea lor”, a declarat președintele AEP.

Buică a mai spus că în cazul defectării tabletelor, există echipe de intervenție pentru înlocuirea acestora, precizând că în ziua alegerilor nimeni nu poate interveni în sistemele informatice.

„Centrele operative asigurate de STS au fost funcționale și la alegerile anterioare din 2016, locale și parlamentare. Noi așteptăm de la toate instituțiile implicate să vedem care au fost toate incidentele constatate de STS și ce anume trebuie reparat la această aplicație informatică. Aceste centre nu pot interveni pe sistemele informatice. Dacă se defectează o tabletă în secția de votare, se deplasează echipa pentru a înlocui tableta, dacă nu există comunicații se duc și remediază partea de comunicații. Pe sistemele informatice nu are voie să umble nimeni în ziua alegerilor”, a declarat acesta.

Totodată, Mitulețu Buică a declarat că erorile din procesele verbale apărute la secțiile de votare pentru centralizarea rezultatelor votării au fost preluate de Birourile Electorale Județene.

De asemenea, oficialul a mai transmis că MAI și STS au informații cu privire la operațiunile din tablete iar AEP va colecta aceste informații care vor fi prezentate într-un raport.

Constantin Buică a mai susținut că softul a fost pus la dispoziția partidelor cu 10 zile înaintea scrutinului, pentru auditare, însă formațiunile politice nu l-au cerut.

„La BEJ s-au pus la dispoziție CD-uri, medii de stocare cu aplicațiile de centralizare a rezultatelor și repartizarea mandatelor cu 10 zile înaintea votării. La nivel național, reprezentanții acestor partide care le-au preluat pe bază de proces verbal și le-au dus la sediile partidelor pentru a fi auditate. Prin Ordonanța 6 am introdus posibilitatea ca partidele să trimită informaticieni să auditeze sistemele informatice de la vot inclusiv în ziua votării și înainte cu 10 zile, astfel încât să fie siguri cu toții că ce au primit pe mediile de stocare se află pe serverele și stațiile de centralizare a rezultatelor votării. Din informațiile mele, nu a venit nimeni”, a afirmat Buică.

Totodată, acesta a spus că AEP a primit „foarte multe petiții”, însă niciuna privind fraude electorale sau dovezi clare privind frauda electorală.

„Ne-au sesizat de la ALDE cu cereri de fraudă electorală, au fost soluționate de BEC ca nefiind susținute și au fost respinse cererile de constatare a fraudei electorală. Aveau niște corecții pe prima pagină a procesului verbal iar pe spate nu s-au constatat modificări pe voturile valabile exprimate”, a declarat președintele AEP.

Declarațiile președintelui AEP vin în contextul în care ministrul de Interne Carmen Dan a declaratm, marți, la audierile din Comisie că operarea tabletelor folosite la alegerile europarlamentare din 26 mai a fost una deficitară. Răspunsurile președintelui AEP de miercuri au nemulțumit-o și pe Olguța Vasilescu, președinta Comisiei de anchetă.

Sursa: cotidianul.ro

Lasă un comentariu