Press "Enter" to skip to content

Profesorul de drept constituţional, despre recursul compensatoriu: România nu e un laborator de experimentare pe spinarea cetățenilor nevinovați

Profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir, a declarat la Digi24 că România nu trebuie să fie un laborator de experimentare a unor legi pe spinarea cetățenilor nevinovați, precum cea a recursului compensatoriu.

Întrebat despre ce va face statul român în privința “reeducării şi integrării” deţinuţilor din închisorile din România, în condițiile în care este aproape sigură această abrogare a recursului compensatoriu, acesta e replicat, că în opinia sa, “ar trebui să începem prin a întreba ce face statul nostru cu cetățenii nevinovați care sunt agresați de cei eliberați într-un mod iresponsabil.”

“Cred că ar trebui să începem prin a întreba ce face statul nostru cu cetățenii nevinovați care sunt agresați de cei eliberați într-un mod iresponsabil. Cred că problemele trebuie tratate într-o complementaritate. Este nevoie în primul rând de respectarea demnității umane la nivelul deținuților și de dezvoltarea unor programe care să aibă posibilitatea de a conduce la reabilitarea lor. În egală măsură nu trebuie să uităm că toți acești infractori, care au fost eliberați în baza unei legi adoptate pentru a servi intereselor unei oligarhii pesediste, au produs suferințe indescriptibile acestei țări. Pe mine mă încântă, cu ghilimelele de rigoare, faptul că PSD a descoperit că este o problemă legată de recursul compensatoriu. Câtă vreme domnul Dragnea și doamna Dăncilă au fost stăpânii acestei țări, domnii și doamnele de la PSD nu au avut nicio problemă cu această lege”, a precizat Stanomir.

Referitor la intenţia declarată a PSD de rebrenduire, care a fost anunţată după preluarea şefiei interimare de către Marcel Ciolacu şi după pierderea alegerilor prezidenţiale de către Viorica Dăncilă într-o manieră dezastruoasă, profesorul a afirmat că “nu sunt nici ipocrit, nici naiv. Trecutul doamnelor și domnilor care conduc actualmente PSD este un trecut legat de personalitatea domnului Dragnea, de personalitatea domnului Iordache, de personalitatea domnului Toader, de personalitatea domnului Șerban Nicolae și am putea continua lista aceasta de personalități care au contribuit la starea în care se află societatea noastră. Pentru cei naivi, și sper să fie din ce în ce mai puțini, această rebranduire poate avea un sens. Pentru foarte mulți, și mă gândesc la cei care au votat la alegerile prezidențiale covârșitor împotriva doamnei Dăncilă, această rebranduire nu are niciun fel de credibilitate. Eu personal voi începe să am o oarecare încredere în promisiunile conducerii PSD în momentul în care tot ceea ce s-a clădit sub regimul Dragnea va fi înlăturat și când voi vedea, în Opoziție fiind, un angajament democratic care le-a lipsit până acum. Până atunci dați-mi voie să fiu foarte circumspect și să cred că acest partid rămâne în continuare cum a fost și în trecut, cel mai tenace inamic al modernizării statului.”

Întrebat de recursul compensatoriu și despre ce riscă România în condiţiile în care nu au fost construite închisori noi şi nu au fost modernizate penitenciarele existente, acesta a afirmat că “în primul rând minisntrul Justiției, domnul Predoiu, trebuie să aibă o discuție la nivelul CEDO pentru a explica gravele consecințe ale adoptării iresponsabile a acestei legi. Cred că trebuie să se înțeleagă că România nu este un laborator de experimentare pe spinarea cetățenilor nevinovați. De câte violuri, de câte agresiuni fizice, de câte traume mai avem nevoie pentru ca să înțelegem că este nevoie de timp pentru a ameliora condițiile de închisori?! Acest timp nu poate fi câștigat prin nenorocirea unor oameni nevinovați. Eu insist asupra acestui aspect. Nu putem lua partea infractorilor împotriva cetățenilor nevinovați pentru că asta a făcut statul sub domnul Dragnea și doamna Dăncilă. Eu cred că trebuie stabilită o balanță între interesul respectării demnității umane a celor aflați în închisori și interesul respectării demnității umane a celor aflați în libertate și care nu au nicio vină că sunt agresați. Mă întreb, cei care au rude, care au făcut obiectul unor semenea agresiuni, cum se simt în momentul în care li se flutură prin față argumente subtile de drept?!”