Press "Enter" to skip to content

PSD nu se lasă! Ciolacu, despre mărirea pensiilor cu 40%: Noi credem că amendamentul va trece la vot în plenul comun

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a purtat discuţii cu mai mulţi lideri de grup parlamentar despre amendamentul depus la rectificarea bugetară potrivit căruia punctul de pensie ar urma să fie majorat cu 40%. “Noi credem că acest amendament va trece în votul din plenul comun”, a afirmat Ciolacu.

“Am avut discuţii astăzi (n.r. – marţi) cu mai mulţi lideri de grup din Parlament şi lideri de partide şi noi credem că acest amendament va trece în votul din plenul comun.

Sunt mai mulţi lideri, cred că o să anunţe domniile lor în ziua votului. În acest moment se ştie că PSD este minoritar în Parlament, ca să terminăm şi această discuţie, printr-o migraţie, mult hulită acum un an de către preşedintele Iohannis şi PNL, către PNL.

Grupul PNL din Parlament, în acest moment, are 20% componenţă parlamentari din alte zone politice”, a spus preşedintele PSD la România TV.

El a adăugat că PSD a formulat acel amendament pentru că legile trebuie respectate.

“Mai mult, nivelul de trai în România a scăzut foarte mult, INS spune acest lucru. Nu este o mărire extraordinară, această mărire poate fi suportată.

România împrumută 1.000 de euro pe secundă, vrem să ştim ce se întâmplă cu aceşti bani, fiindcă ei nu se regăsesc în economie.

În ceea ce priveşte împrumuturile, noi plătim o dobândă de 4,74%, este cea mai mare dobândă plătită de un stat european.

FMI a acordat multor state, Poloniei, Greciei, Bulgariei, împrumuturi cu dobândă zero, 2 miliarde de euro, pentru perioada de pandemie, cu o singură condiţie, ca achiziţiile să se facă transparent.

Vreau să vă spun că România nu a accesat un astfel de împrumut”, a afirmat Ciolacu.

INS a anunțat însă, marți, că salariul mediu a crescut.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.468 lei, în iulie 2020, cu 99 de lei, respectiv 1,8%, mai mare decât în iunie 2020, iar câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.372 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 74 de lei (+2,2%), arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marți.  Liderii PSD au susținut și în moțiunea de cenzură că salariul mediu a scăzut, provocând o replică dură a premierului.

Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (7.910 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.687 lei).

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1%, Conform statisticii oficiale, indicele câştigului salarial real a fost 105,2% pentru luna iulie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Indicele câştigului salarial real a fost 102,2% pentru luna iulie 2020 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 226,8%, cu 5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2020.

“În luna iulie 2020, în activităţile din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a reluării activităţii anumitor agenţi economici, prin continuarea aplicării măsurilor de relaxare, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte) ori a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, de vacanţă, al 13-lea salariu ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice”, notează INS.