Press "Enter" to skip to content

PSDragnea a transformat România într-o țară bananieră. Comisia Europeană declanșează procedura de deficit bugetar excesiv în cazul țării noastre

Comisia Europeana a anunțat că va declanșa procedura de deficit bugetar excesiv în cazul României. CE a adoptat un raport privind țara noastră, care analizează în ce măsură a respectat criteriul deficitului bugetar prevăzut de Tratatul de la Maastricht.

Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde de lei (10,18 miliarde de euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste tinta de 3% agreata cu Uniunea Europeana (UE).

România, prin Tratatul de la Maastricht, s-a angajat în faţa UE să respecte un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB. În cazul depăşirii acestei ţinte, Comisia Europeană poate declanşa, în cazul României, procedura de deficit excesiv.

”Raportul urmăreşte adoptarea de către România a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimează că va duce la un deficit public ce depăşeşte valoarea de referinţă de 3 % prevăzută de tratat pentru anii 2019, 2020 şi 2021”, a transmis Comisia Europeană.

Conform prognozelor de iarnă ale Comisiei, deficitul guvernamental al României a ajuns la 4% din PIB în 2019, urmând să urce la 4,9% în 2020 şi 6,9% în 2021.

Etapa imediat următoare este formularea de către Comitetul Economic și Financiar a unui aviz cu privire la raport, în următoarele două săptămâni.

CONSULTĂ AICI RAPORTUL