Press "Enter" to skip to content

Românii, datori vânduți din cauza PSD. Dobânzi record pentru România în urma împrumuturilor: comparație cu Polonia și Ungaria

Deputatul USR Claudiu Năsui a atras atenţia luni, pe pagina sa de Facebook, că explozia de cheltuieli ale statului a fost plătită prin împrumuturi şi de către contribuabili prin toate creşterile de taxe din ultimii ani.

“Din ce bani tot crește PSD cheltuielile statului?

Începe iar campania electorală și revin poveștile vechi despre cum PSD a crescut salariile bugetarilor sau pensiile. De fapt, au dat cu o mână și au luat cu două.

Una dintre cele mai vechi manipulări ale politicienilor este să cumpere oamenii cu proprii lor bani.

Explozia cheltuielilor statului a fost plătită în două feluri. De către contribuabili prin toate creșterile de taxe din ultimii ani (supra-impozitarea muncii part time, supra acciza la carburanți, contribuția asiguratorie pe muncă, taxele noi în energie, taxa nouă din telecom, etc.). Dar și prin datorie. Multă datorie.

Dacă despre creșterea împrumuturilor statului am mai vorbit, azi să ne uităm și la cât plătim pentru ele. Să ne uităm la dobânzi. Dobânda este un indicator care nu minte și nu poate fi manipulat ușor. De ce? Pentru că este exact prețul pentru care un creditor este dispus să împrumute statul. Simplu.

Cum au evoluat dobânzile României? Dacă în 2016 aveam aproximativ aceleași dobânzi precum Ungaria sau Polonia, ~3%. Acum, după aproape 3 ani de guvernare PSD-ALDE, lor le-au scăzut costurile îndatorării și au ajuns la 2,5%. Nouă ne-au crescut la 4,46%!

De ce? Pentru că pe măsură ce crești cheltuielile pe datorie, finanțatorii încep să vadă că te clatini. Și atunci nu se mai înghesuie să te crediteze. Iar cei care rămân dispuși să o facă sunt cei care îți cer din ce în ce mai mult, ca să își compenseze riscul pe care și-l asumă. Acesta e motivul pentru care Germania, foarte stabilă, este împrumutată cu dobânzi mai mici decât Camerun.

Va fi mult de reparat după guvernarea PSD-ALDE, dar trebuie să o facem. Primul pas trebuie să fie stabilizarea cheltuielior statului. Al doilea este curajul și viziunea de a face reforme reale în România”, spune economistul.