Press "Enter" to skip to content

Teodorovici vrea înființarea unei comisii de anchetă după depăşirea deficitului. Orban: Trebuie să se ducă să se trateze. El e principalul vinovat

Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, vrea înființarea unei comisii de anchetă care să stabilească dacă a fost “o acţiune premeditată” a Guvernului Orban în ceea ce priveşte depăşirea deficitului prognozat pentru 2019, precum şi motivele pentru care au fost “crescute nejustificat” cheltuielile şi “inacţiunea totală în privinţa încasării veniturilor la bugetul de stat din ultimele două luni ale anului 2019”.

“Astăzi încep audierile miniștrilor demiși ai guvernului Orban 1 și acelorași miniștri propuși pentru viitorul guvern demis Orban 2.

O mascaradă de NU NE VOTAȚI-NE al cărei rezultat nici măcar nu mai contează, o risipă de timp și resurse și, din păcate, o jignire la adresa celor care își pun speranțele în seriozitatea și responsabilitatea unei politici și unei guvernări liberale.

Deși îmi propusesem să nu particip la o astfel de punere în scenă ce frizează absurdul și sfidează nu numai logica, dar și respectul față de regulile democrației am ales, totuși, să merg alături de ceilalți parlamentari pentru a propune înființarea unei comisii de anchetă la nivelul comisiilor reunite de buget-finanțe din Senat și Camera Deputaților.

Este nevoie de o anchetă fără mize politice privind cresterea nejustificată a cheltuielilor și inacțiunea totală în privința încasării veniturilor la bugetul de stat din ultimele două luni ale anului 2019. Tocmai de aceea voi propune cooptarea unor experți independenți în această comisie de anchetă, specialiști care vor contribui la efectuarea unei analize obiective pentru a stabili dacă a fost o acțiune premeditată a guvernului Orban 1 în ceea ce privește depășirea deficitului cu mult față de nivelul prognozat pentru anul 2019. O comisie parlamentară în fața căreia să se prezinte atât Viorica Dăncilă şi Ludovic Orban, cât şi Eugen Teodorovici şi Florin Cîțu pentru a explica atãt programarea cât şi execuția bugetară aferentă anului 2019!

Pentru că cetățenii români și instituțiile avizate ale statului chiar trebuie să știe care este adevărul despre neîncasarea deliberată a veniturilor, efectuarea nejustificată a unor cheltuieli mult prea mari, “umflarea” premeditată a deficitului bugetar în primele două luni ale guvernului Orban 1 și manipularea fiscal-bugetară (model 2008) cu repercusiuni greu de cuantificat pentru economia României”, a scris Teodorovici pe Facebook.

Replica lui Orban:

“Eu cred că Eugen Teodorovici trebuie să se ducă să se trateze. El este principalul vinovat.

Vă aduceţi aminte că s-a emis o ordonanţă de urgenţă special ca să permită premierului şi ministrului Finanţelor să nu dea declaraţii pe proprie răspundere privind veridicitatea datelor pe baza cărora a fost construit bugetul pe 2019 ca să scape de răspunderea minciunilor pe care le-au pus la baza construcţiei bugetare pe bugetul pe 2019.

Aceste minciuni au fost relevate cu prisosinţă. Comisia de anchetă trebuie să îl vizeze într-adevăr pe [guvernul – n.r.] Dăncilă, dar pe el pentru că el a fost ministrul Finanţelor şi el a putut să inventeze venituri inexistente şi să declanşeze cheltuieli pentru care nu existau resursele financiare necesare”, a reacţionat Orban în cadrul unei conferinţe de presă la Parlament.