Press "Enter" to skip to content

USR solicită Guvernului şi preşedintelui Iohannis să ia măsuri pentru a opri tăierile de păduri în perioada stării de urgenţă

Parlamentarii USR au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban și ministrului Mediului, Costel Alexe, în care le solicită să dispună stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgență. Demersul parlamentarilor USR vine ca urmare a nenumăratelor sesizări pe care aceștia le-au primit de la oameni din diverse colțuri ale țării.

Scrisoarea integrală:

Stimate domnule preşedinte Klaus Iohannis,
Stimate domnule prim-ministru Ludovic Orban,
Stimate domnule ministru al Mediului Costel Alexe,

Dispuneţi STOPAREA tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă! Nu lăsaţi hoţii de lemne să profite de pe urma epidemiei de coronavirus. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de plămânii verzi ai acestei ţări! Pentru situaţii excepţionale avem nevoie de decizii excepţionale.

În ultimele zile parlamentarii USR au fost asaltaţi cu mesaje, sesizări şi filmări legate de tăierile de păduri şi transporturile de lemn din toate colţurile României. Suntem convinşi că, atât dumneavoastră, cât şi colaboratorii dumneavoastră, aţi primit informaţii similare. Percepţia publică e că există o intensificare accelerată a exploatărilor forestiere comparativ cu perioada similară a anului trecut, situaţie cu totul nejustificată: pe de o parte ţinând cont de contextul declarării stării de urgenţă, care a dus la o restrângere majoră a activităţilor economice, pe de altă parte, având în vedere că multe ocoale silvice au stocuri neepuizate de lemn de foc după iarna blândă peste care am trecut.

Statisticile şi dovezile strânse pe teren arată, dincolo de orice dubiu (a se vedea datele oficiale ale Inventarului Forestier Naţional şi numeroasele investigaţii ale jurnaliştilor şi ale activiştilor de mediu), că România nu a putut stopa tăierile ilegale de păduri în ultimii ani şi că acestea au atins cote alarmante. De parcă nu ar fi suficient, instrumentul de verificare a legalităţii transporturilor de lemne pe care îl pot utiliza cetăţenii, aplicaţia Inspectorul Pădurii, are probleme de funcţionare.

La începutul acestei săptămâni (luni, 30.03.2020), senatorul USR Mihai Goţiu a verificat, la orele prânzului, numărul unei remorci pentru un transport de lemn cu care a fost sesizat printr-o filmare. Răspunsul primit din aplicaţie a fost că ”nu există aviz”, aşadar că ar fi vorba de un transport ilegal. Câteva ore mai târziu, pentru acelaşi număr de înmatriculare al remorcii apăreau două transporturi, unul din data de 27.03.2020, iar cel de-al doilea pentru dimineaţa zilei de 30.03.2020. Singura explicaţie (neoficială) pe care a primit-o Mihai Goţiu (pentru cazul pe care l-a documentat personal şi l-a făcut public) a fost că era căzut serverul SUMAL.

Pentru verificarea şi stoparea tăierilor şi transportului ilegal de lemne, nefuncţionarea chiar şi temporară a SUMAL este echivalentă cu nefuncţionarea numărului de telefon 112 în momentul în care îl apelezi pentru a semnala declanşarea unui incendiu ori a unor situaţii care pun în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor.

În aceste condiţii, temerile cetăţenilor – legate de faptul că prădătorii pădurilor României încearcă să profite de criză pentru a-şi desfăşura activităţile ilegale – sunt de înţeles şi legitime. Pe lângă revolta cetăţenilor vă solicit să ţineţi cont şi de următoarele aspecte:

– Programul de împăduriri pentru acest an (oricum departe de necesarul real) va fi grav afectat în această primăvară de epidemia de coronavirus, atât din cauza reducerii tuturor activităţilor umane, cât şi, mai ales, din cauza pierderii voluntarilor care s-au implicat cu miile în ultimii ani în acţiunile de împădurire (fie pentru că nu se mai pot deplasa în urma restricţiilor impuse de starea de urgenţă, fie pentru că sunt implicaţi în acţiuni de voluntariat legate de criză);

– Există promisiunea fermă a ministrului Mediului că Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL) va fi finalizat până în luna iunie a acestui an, dată până la care, aşa cum am arătat, există vulnerabilităţi majore care îl fac nefuncţional pentru scopurile lui;

– În circuitul parlamentar au intrat mai multe propuneri legislative (unele susţinute de reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare) al căror scop este de a diminua radical tăierile şi transporturile ilegale de lemn şi care pot fi adoptate între timp;

– Datorită iernii călduroase, numeroase ocoale silvice au în depozite stocuri neepuizate de lemn (fapt recunoscut public şi de către domnul ministru Costel Alexe), din care se poate asigura necesarul pentru gospodării şi pentru fabricile de mobilă autohtone care nu-şi întrerup activitatea pe perioada stării de urgenţă;

– Clauza forţei majore a fost utilizată de foarte multe ori, în mod abuziv, pentru prelungirea termenelor din APV-urile exploatărilor forestiere; de această dată există cu adevărat forţa majoră care să justifice suspendarea tăierilor de păduri;

– Comisia Europeană a solicitat măsuri ferme pentru a evita intrarea în procedură de infringement din cauza tăierilor ilegale de păduri.

Stimate domnule preşedinte, stimate domnule prim-ministru, stimate domnule ministru al Mediului,

Mai mult ca niciodată trebuie să transmitem un mesaj ferm de voinţă politică de stopare a tăierilor ilegale de păduri. Mai mult ca niciodată trebuie să dovedim că înţelegem importanţa salvării plămânilor verzi ai României şi că ne pasă, cu adevărat, de sănătatea publică a cetăţenilor acestei ţări. Nu în ultimul rând, să arătăm că există voinţa fermă de respectare a art. 35 din Constituţie, care statuează dreptul la un mediu sănătos.

NE FACEM BINE salvând pădurile!

În numele grupurilor parlamentare ale USR