Press "Enter" to skip to content

VIDEO Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: Sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane au fost diminuate

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a cerut, vineri, Parlamentului să lucreze “imediat” cu Guvernul pentru combaterea traficului de persoane. În plus, ambasadorul a subliniat că trebuie reparate “prejudiciile” produse de fosta guvernare PSD, prejudicii care i-au ajutat pe infractori.

“După cum ştiţi cu toţii, una dintre priorităţile SUA este să pledeze pentru statul de drept. Ieri după amiază [joi – n.r.] a fost publicat raportul privind traficul de persoane solicitat de Congres. Din păcate România rămâne pe lista de supraveghere pentru al doilea an consecutiv, ceea ce înseamnă că Guvernul nu şi-a intensificat suficient eforturile de combatere a traficului de persoane. Raportul a constatat că anul trecut, sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane au fost diminuate, numărul de urmăriri penale şi condamnări a scăzut iar îngrijirea victimelor a fost deficitară. La scurt timp de la venirea mea în România m-am întâlnit cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cu alţi membri ai Guvernului Orban. Am încredere în angajamentul acestui Guvern de a eradica acest flagel din România.

Însă, membrii Guvernului ştiu că se confruntă cu o moştenire reprezentată de politic, corupţie şi reţele infracţionale care le împiedică fiecare mişcare. De atunci până în prezent m-am întâlnit în mod regulat cu ministrul Justiţiei, ministrul de Interne şi alte persoane. Cu sprijinul SUA, ei au depus eforturi susţinute pentru urmărirea penală a infracţiunilor de trafic de persoane, dar trebuie să se facă mai mult.

Din păcate, este evident că raportul este corect. Bandele de crimă organizată au traficat oameni, ştiind că probabil vor scăpa nepedepsiţi, aşa cum s-a întâmplat de multe ori în trecut. Din fericire, numărul urmăririlor penale a crescut constant, protecţia victimelor este de asemenea în creştere.

Astăzi ne angajăm într-un nou program de toleranță zero pentru traficul de persoane. SUA se angajează să ajute autoritățile. Dacă ești traficant de persoane, te vom găsi, te vom aresta și te vom pune sub acuzare! Nu va exista refugiu pentru traficanți. Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!

Fac apel la conducerea Parlamentului: începeţi să lucraţi imediat cu Guvernul pentru a adopta legislaţia necesară pentru a urmări rapid aceşti infractori, pentru a confisca câştigurile obţinute ilegal din vânzarea de persoane, pentru a proteja mai bine victimele traficului şi pentru a repara prejudiciile produse de fostul Guvern, prejudicii care i-au încurajat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine şi să protejeze chiar oamenii pe care îi reprezintă”, a susţinut ambasadorul american.