Press "Enter" to skip to content

VIDEO Eugen Teodorovici: O asumare a răspunderii Guvernului pe legea bugetului este neconstituțională

Eugen Teodorovici a afirmat că o eventuală asumare a răspunderii Guvernului Orban pe legea bugetului de stat este neconstituţională.

„Aș începe cu un subiect, pentru a clarifica un subiect pe care Guvernul Orban încearcă să îl aplice în următoarele zile, referitor la bugetul de stat, la legea plafoanelor și anume cu angajarea răspunderii pe legea bugetului de stat, care din punctul nostru de vedere este neconstituțională. Asta o spun, pentru că există o decizie a CCR nr. 1431/2010 asupra cererii de soluționare a conflictului de natură constituțională dintre Parlament și Guvern. După cum știm, în anul 2010, Guvernul PD la vremea respectivă, parte din care făcea și PNL, își angaja răspunderea pe Legea educației. În urma contestării de către PSD a acelei răspunderi, CCR a decis că angajarea răspunderii asupra unui proiect este neconstituțională, considerând că ocolirea procedurii de dezbatere a proiectului de lege, atât în comisiile de specialitate din Parlament, cât și în plenul fiecărei Camere a Parlamentului și recurgerea la o asumare a răspunderii nu își găsește o motivare”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă susținută duminică la sediul PSD.

Liderul PSD a transmis că Guvernul Orban trebuie să respecte în mod obligatoriu un calendar privind adoptarea bugetului de stat pe anul viitor.

“Dacă ne uităm la calendarul pe care ar trebui să îl respecte Guvernul privind proiectul de buget, să nu uităm că sunt mai multe etape premergătoare, obligatoriu a fi parcurse, de la prezentarea în mod public a acestui buget, pentru o dezbatere corectă, avizele necesare, discuţia şi avizul în CSAT, avizul în Consiliul Economic Social şi desigur discuţiile în comisiile din Parlament şi ulterior votul în plenul reunit”, a precizat Teodorovici.

Lasă un comentariu