Press "Enter" to skip to content

VIDEO Maria Grapini, pusă la puct de către Comisarul European pe Justiție, Vera Jourova

Eurodeputații au criticat România, pentru situația statului de drept. Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, a reiterat că România a dat înapoi, față de reformele din ultimii ani. Răspunsul României nu a întârziat să apară: europarlamentarul Maria Grapini i-a atras atenția Verei Jourova, că ne reproşează lucruri fără să aibă argumente.

Maria Grapini, din grupul S&D, a remarcat că dezbaterea reprezintă un eşec. “Se vede din prezenţă. Suntem 20 de persoane aici. Liderii, cei mai critici la adresa României, lipsesc de aici, sunt laşi”, a spus ea, părând că se referă la liderul grupului PPE din PE, Manfred Weber, cel care care a solicitat includerea pe agendă a dezbaterii de luni.

„Recent, domnul Weber a îndrăznit să vină în România, ţara mea, ca să spună guvernului să sisteze un proces în derulare. Doamna comisar, sunteţi de specialitate, ştiţi bine că în materie de organizare judiciară şi în materie de justiţie nu se poate amesteca nici guvernul din ţara respectivă, dar nici oficialii europeni. Şi vreau să vă spun că de fapt aţi afectat justiţia din România. Cetăţenii din România nu înţeleg de ce anumiţi oficiali, anumiţi europarlamentari se amestecă în procese în derulare”, a declarat Grapini în plenul PE.

Ea a sugerat că PPE-ul se află în campanie şi a întrebat-o pe Vera Jourova dacă îi pare rău că preşedinţia României a Consiliului UE este una de succes.

„Doamna comisar, nu mie trebuie să îmi răspundeţi, ci românilor, să înţeleagă. Din ce aţi prezentat dumneavoastră aici, pentru că se înregistrează, nu aţi dat măcar un exemplu de încălcare a statului de drept – unul singur. Guvernul României, pe preşedinţia rotativă, are succes. Vă pare rău că are succes, că a încheiat atâtea dosare? Pentru ce faceţi acest lucru? S-a încheiat anul trecut cu o rezoluţie, o rezoluţie nedreaptă, şi ştiţi, doamnă comisar, este un punct acolo pe care nu l-aţi pune la nicio altă ţară – învinovăţiţi România că a schimbat un şef de instituţie. Păi şeful acela de instituţie a făcut ravagii în justiţie. Nu mai spun de protocoalele care le-a admis”, a mai spus Maria Grapini.

“Pe cine apăraţi? România nu este Kovesi, România nu este o persoană, România reprezintă 20 de milioane de persoane şi vă rog să le trataţi cu respect”, a încheiat ea.

Jourova i-a răspuns, în finalul dezbaterii, foarte civilizat. „Comisia nu interferează în cazurile individuale din România, ci evaluăm situațiile de natură sistemică din legislația unui stat membru. Ne referim la modificările din legislație intervenite recent”, a spus Jourova.

„În România s-ar putea ajunge într-o situație de modificare ireversaibila a sistemului de justiie și imparțialitatea justiției să fie în pericol. Am fost de-a dreptul speriată când am văzut modificările care au început să se facă, lucrurile au luat-o într-o direcție complet greșită.

Vrem să ajutăm România, acum dezbaterea continuă la un nivel tehnic, dorim să avem un dialog astfel încât reforma să revină pe calea cea buna”, a mai spus comisarul european pe Justiție.

Sursa: digifm.ro

Lasă un comentariu
190 Shares
Mission News Theme by Compete Themes.